Vannkjemi på 1-2-3

Eksempel på noen tester: NH3, N02 og pH
Når man har en hobby som involverer vann, så vil litt innblikk i vannkjemi være vesentlig kunnskap. Jeg skal ikke gå i dybden her, men gå litt inn på de grunnleggende tingene du trenger å vite.


Nitrifikasjonsprosessen.
Dette er den naturlige prosessen i et akvarium som omgjør avfallsstoffer fra fiskene til ufarlige næringsstoffer. Fiskens avfallsstoffer blir til Ammoniakk (NH3) eller Ammonium (NH4+) avhengig om pH’en er over eller under 7. Se pH.
Denne prosessen går slik:
- Fiskens avfallsstoffer øker nivået av NH3 til farlige nivåer. Her bør man helst ligge på 0 i et akvarium. Når NH3 brytes ned så forandres Ammoniakken til Nitritt (NO2). Jeg skal ikke gå inn på hvilke bakterier som gjør dette, men sånn er det. Det er nok å vite for oss som er nybegynnere. Nitritt er dritt, er en fin huskeregel og man skal helst ikke ha Nitritt heller.

Det neste steget er at Nitritten brytes ned av andre bakterier og blir til Nitrat (NO3) – Nitrat er mat er huskeregelen her. Dette er fôr for alger og planter blant annet. Men for mye Nitrat kan også være farlig, blir det høye verdier av Nitrat så kan det være rom for å ha i flere planter. For å minke Nitrat må du bytte vann.

pH – Surheten av vannet.
Vannet i springen, eller nøytralt vann ligger på 7. Er pH målt høyere har du vann som er basisk, er det lavere enn 7 er vannet surt. Forskjellig fisk trives i forskjellig pH – noen trives i surt vann, noen i basisk, de fleste mellom 6,5 til 7,5. Det viktigste med pH er å klare å holde en stabil pH – fisken trives ikke med variabel og ustabil pH.

GH – Hardheten på vannet Du har sikkert hørt om bløtt og hardt vann i forbindelse med springvann. Dette er innhold av kalsium og magnesium i vannet. Det ideelle for fisker er en verdi mellom 5-15 dH (GH sin måleenhet er dH)

KH- Karbontetthet på vannet
KH er innholdet av karbon eller hydrogenkarbonater. Det viktigste å vite angående KH som også har samme måleenhet som GH – dH – er at denne har en sammenheng med pH og lav KH kan gjøre det utfordrende å holde en stabil pH – det er på en måte pH sin «buffersone». Det ideelle for fisken er mellom 3 til 10dH. Men sjekk gjerne hva som er ideelt for dine fisker, og forsøk å ha fisker som trives i samme habitat.

NH3 – Ammoniakk
Det første steget på nitrifikasjonsprosessen. Dette er direkte gift for fisk, og får man mye av dette, så er det omtrent det samme som å svømme rundt i sin egen septiktank. Ved basisk pH over 7, så vil du utvikle Ammoniakk. Ved sur pH vil tilsvarende problem være Ammonium NH4+. Måles i ppm eller mg/l (ppm og mg/l er praktisk talt det samme)

NO2 – Nitritt
Også et giftstoff, og resultatet av omdannet NH3/NH4 – måles i mg/l

NO3 – Nitrat
Resultatet av omdannet Nitritt. Dette er næring, men for mye er heller ikke bra. Er det under 50 mg/l så er du relativt safe, ikke kritisk ved 100 mg/l heller, men høyere enn dette, kan skape problemer.

Det er mye mer man kan sette seg inn i også, ned på så avansert nivå som du måtte ønske. Personlig har jeg ikke behov for å vite kjemiske formler eller hva de forskjellige bakteriene heter og hvordan de fungerer, ut over at «sånn er det bare» - det er også svært mange andre ting man kan måle som jern, oksygen m.m. Men dette er for nybegynnere, og da er dette det viktigste du trenger å forstå. Det er også viktig å lære at forskjellige fisker har forskjellige vanskelighetsgrader og behov. Noen fisker trives i surt vann, andre i basisk vann. Derfor er det lurt å enten:
1.) Skape et akvarium som passer til fisken du vil ha, eller
2) Velge den fisken som passer til akvariet du har skapt.

Du får bøker om akvariefisk på biblioteket. Vil du vite mer om vannkjemi så kan du sjekke rundt på akvarieforum eller søke rundt på nettet.

Testing av vann
Du kan teste vann med dråpetester eller strips av papir. Dråpetester er nok det beste og mest nøyaktige. Jeg sverger kun til dråpetester.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar